5 knih, díky kterým mám kvalitnější život. A vy ho můžete mít také :-)

Já jsem byla odmalinka zvyklá číst. Oba moji rodiče měli ke knihám hodně pozitivní vztah a proto jsme měli doma v obýváku velikou knihovnu, ve které bylo všechno od Dicka Francise, přes Slečnu Marplovou až po mého milovaného Sherlocka Holmese. Někdy si říkám, že si naši dobrodružnými knížkami a detektivkami vynahrazovali to, že jsme v podstatě nikdy nikam necestovali a oni tedy zažívali dobrodružství alespoň v těch knihách.

Díky rodičům, kteří se mnou každý večer četli Knížku Ferdy Mravence nebo Krásu nesmírnou, jsem se naučila číst hodně brzy, rychle a plynule. Naši hodně dbali na to, abych se při čtení nahlas nezasekávala nebo nekoktala.

Doteď si pamatuju, jak mě na základce strašně štvalo, jak k uzoufání pomalu čtou nahlas děti ve třídě Lovce mamutů. Zatímco já už měla všech 320 stran třikrát přečtených a zpětně znovu četla dokola ty nejzajímavější pasáže, zbytek se prokousával stránkou 45 a po-ma-lou-čku se šnečím tempem ukrajovalo z mamuta.

No a když mě tenkrát v nymburské knihovně vyhlásili čtenářem, který za rok přečetl nejvíc knih (včetně oddělení dospělých) myslím, že se tomu asi nikdo nedivil. V knihovně jsem byla víc, než doma 🙂

Moje mamka je vášnivá čtenářka. Tady jsme spolu
na Orihuela Costa, kam za mnou přiletěla
a 2 týdny jsme spolu cestovaly obytňákem.

Jsme zodpovědní za svůj život

Posledních deset let mě nejvíc zajímají knihy o osobním rozvoji a literatura úspěchu. Proč? No protože se můj život stal něčím, v čem se mi dlouhodobě vůbec nelíbilo a já se snažila najít cestu jak z toho ven. Jak se zbavit dluhů, najít partnera, se který budeme v souladu, vydělávat víc peněz, nebo jak si efektivněji zorganizovat přeplněný den.

Hluboce věřím tomu, že každý z nás je zodpovědný za svoje volby a tedy za svůj život v jeho plném rozsahu. Od výběru partnera, přes spokojenost v zaměstnání až po naši finanční situaci.

Já se tenkrát rozhodla uzavřít život v Čechách, koupit si obytňák
a sólo cestovat Španělskem.

Spousta lidí, si tuhle myšlenku odmítá vůbec připustit, protože je daleko snazší předat zodpovědnost za svůj život do rukou někoho jiného a za náročné situace v životě vinit vládu, zaměstnavatele, sousedku, manžela, počasí, nebo aktuální ekonomickou situaci ve světě.

Pokud to tak máte, je to v pořádku. Nikoho nesoudím a nehodnotím. Je to váš názor a váš život. Nicméně pro vás moje tipy na kvalitní „game changer“ knížky určitě nejsou.

Nádherná Seville. Místo, kde jsem si hodně uvědomovala, že CHCI ŽÍT!
A ne jen přežívat!

Jistou cestou k bohatství

Nejdřív začnu s knihou, která na mě měla doslova šokující dopad. Jmenuje se Jistou cestou k bohatství a jejím autorem je Wallace Delois Wattles.

Přísahám, že když jsem tu knihu začala číst 24. ledna roku 2019, zírala jsem do těch stránek s otevřenou pusou, nevěřícným výrazem a s totálním zmatkem v hlavě. Autor v knize zcela nestydatě, otevřeně a bez jakýchkoliv servítek popisuje návod, jak se stát bohatým a teorie podkládá konkrétními postupy.

Pokud jste viděli film Tajemství, tak na začátku filmu otvírá Rhonda Byrne „nějakou“ knihu a tou knihou, je právě Jistou cestou k bohatství. Mimochodem z téhle knihy čerpali velikáni literatury úspěchu, jako jsou Napoleon Hill nebo Anthony Robbins.

Jsem si jistá, že Jistou cestou k bohatství, je skutečný „game changer“.

Kniha ke mě tenkrát přišla ve chvíli, kdy jsme si s bývalým partnerem vzali velkou hypotéku na dům a já se cítila velmi nekomfortně a svázaná strachem „co kdybychom to nebyli schopni splácet?“

Když se do této doby v mysli vracím, myslím, že tohle byl vůbec jeden z prvních impulzů, kdy jsem si uvědomila, že nechci žít od výplaty k výplatě, že chci žít víc svobodně, ve větším pohodlí a prostě a jednoduše se mít líp.

5 let po prvním přečtení této knihy nemám žádné dluhy, pracuji svobodně sama na sebe a rozhodně nežiju od výplaty k výplatě 🙂

Doteď si pamatuji, jak mě kniha ohromila 🙂

Kniha má pouhých 105 malinkatých stránek a na nich vám autor, který zemřel v roce 1910 rozbourá konzumní zažité představy o bohatství a chudobě. (Knihu koupíte za 125 Kč).

A abych nezapomněla, v trilogii „Jistou cestou“ byly vydány ještě 2 knihy. Jistou cestou ke skvělosti (v době psaní tohoto článku byly všechny výtisky v českém překladu rozebrány) a Jistou cestou ke zdraví (u této knihy si nejsem jistá překladem do češtiny).

V originále: The Science of Getting Rich, The Science of Being Great, The Science of Being Well).

Doufám, že se mi brzy podaří získat i poslední knihu v trilogii „Jistou cestou“
a to knihu Jistou cestou ke zdraví.

ETIKETA aneb moderní etiketa pro každého

V dnešním světě je podle mého názoru empatické chování člověka vůči člověku (nejen) na veřejnosti velmi potřeba a přesně o tom ETIKETA je.

Knihu napsal L. Špaček, kterého předpokládám všichni znáte, a za mě se mu tahle lehká, moderní encyklopedie slušného chování hodně povedla.

Víte, moje srdce přímo jásá, když muž otevře ženě dveře nebo jí pomůže do kabátu. Když umí naštípat dříví a zároveň umí zacházet s látkovým ubrouskem u večeře.

Ne, nejde o to, být „dinosaur z minulosti“ jako Oldřich Nový a Adina Mandlová. Být hogo fogo, nóbl, nebo snob. Já vnímám etiketu jako způsob nebo úroveň chování, kterým prezentuji sama sebe (nejen) na veřejnosti. Díky etiketě si rozšiřuji svůj soubor dovedností, znalostí a zkušeností.

Tolik opomíjená součást našich každodenních životů 🙂

Nemám problém se najíst z ešusu, žít v obytňáku, běhat bosá v přírodě. A zároveň vím, kterými příbory se začíná jíst menu o několika chodech v lepší restauraci, co je vhodné vůči pozůstalým na pohřbu, nebo kdo při formálním seznámení podává první ruku.

Dnešní, velmi populární seberozvoj, není jen o nástěnkách, journalingu a budování vysněné postavy ve fitku, ale i o chování člověka k člověku v každodenní realitě, na což z mého úhlu pohledu spousta lidí zapomíná.

Bohužel výtisk, který mám já aktuálně není dotištěn, ale knihu můžete koupit mírně poškozenou (což na obsahu nic nemění) za daleko nižší cenu 206 Kč třeba ZDE>> anebo si koupit zmenšenou verzi té, kterou mám já ZDE>>

Já si vždycky vzpomenu na film Pretty Woman,
kde Julia Roberts jedla šneky. 😀

Konec prokrastinace

Když jsem v minulosti nebyla šťastná a spokojená, hromadily se mi úkoly a povinnosti. Prokrastinovala jsem všechno co se dalo no a samozřejmě na sebe byla kvůli tomu naštvaná a frustrovaná.

Byla jsem schopná odkládat třeba nákupy jídla a pak jsem byla strašně překvapená, že lednice zeje prázdnotou, takže musím jet hladová nakoupit, což mě teda v nárůstu energie rozhodně nepodpořilo a zbytek dne byl na nic.

Víte, prokrastinace je chorobné odkládání úkolů a povinností. Určitě to znáte. Jednoduše nemáte náladu, čas ani energii plnit povinnosti z vašich přeplněných To Do listů a začne vás to válcovat. Máte výčitky, pochybujete o sobě, cítíte bezmoc.

Bohužel prokrastinace je moje slabá stránka a musím se hlídat,
abych neodkládala do nekonečna.

Kniha Konec prokrastinace od známého autora Petra Ludwiga se mi v knihovně vyskytla tak nějak sama, už ani nevím, kde se tam vzala, nicméně mi opravdu hodně pomohla s pochopením toho, jak lidský mozek funguje, abych byla schopná se chytit v momentě, kdy jsem začínala odkládat činnosti, které se mi prostě zrovna dělat nechtěly.

Kniha je v malém formátu a má 271 stránek. Za sebe ale musím říct, že je velmi čtivá a pomocí lehce zapamatovatelných malůvek dává konkrétní návody, vysvětlení, rady a příklady, tak aby člověk věděl, co se to s ním vlastně děje a mohl včas zakročit.

Pokud potřebujete zefektivnit pracovní proces, nebo rytmus všedního dne, myslím, že v téhle knize najdete co hledáte. Navíc je kniha i v audio podobě a na stránkách konec-prokrastinace.cz naleznete i přednášky a webináře, které tým Petra Ludwiga (GrowJOB Institute) organizuje.

Tak neprokrastinujte svůj boj s prokrastinací 😀

Já jsem zvyklá si v knihách podtrhávat, hodně mi to pomáhá to konkrétní téma pochopit.

Pět jazyků lásky

Tuhle knížku jsem dostala darem od kamarádky 2 měsíce před rozpadem mého 7mi letého vztahu. Moje partnerství už nedokázal zachránit žádný zázrak, nicméně informace, které si z této knihy odnáším, jsou pro mě natolik cenné, že věřím, že mi budou přínosem do dalšího vztahu.

Autor Gary Chapman v knize vysvětluje, že existuje 5 základních jazyků lásky, kterými lidé vyjadřují druhé osobě lásku. Lidé vám dávají to, co by sami chtěli dostávat. Což ale bohužel vede právě k nedorozuměním, protože pokud nemáte čistě náhodou stejný jazyk lásky jako váš partner, pak vás to, jakým způsobem vám lásku vyjadřuje, nemusí naplňovat a frustrace a nepochopení jsou na světě.

No uznejte, když toužíte po romantice, růžích a vyznáních, a místo toho vám partner umyje auto, máte pocit, že jeden z vás je jaksi úplně mimo. Ono je fakt, že když mluvíte „španělsky“ a ten druhý „čínsky“, tak se opravdu jen velmi těžko domluvíte.

Musím říct, že jsem většinu svého života vůbec nevěděla,
že něco jako „jazyk lásky“ existuje.

Když jsem knihu začala číst, byla jsem mile překvapená, protože jsem opravdu snadno rozpoznala svůj jazyk lásky, který jednou (doufám) budu schopná „přeložit“ i svému partnerovi.

5 jazyků lásky není žádná nereálná romantická limonáda a věřím, že svižně napsaný text bude přínosem i mužům, kteří se upřímně snaží nalézt soulad se svými partnerkami. Knížka má 208 stránek a stojí 349 Kč v Knihy Dobrovský.

V knize jsou srozumitelně vysvětleny věci, které člověk tak nějak podvědomě cítí
a jen nevěděl, jak je uchopit v každodenním životě.

Smysluplné vztahy

Tenhle knižní poklad, za kterým stojí manželský pár Michal a Michaela Bartošovi mi vstoupil do života ve chvíli, kdy jsem řešila vážné existenční problémy. (Svůj příběh jsem sepsala ZDE>> a budu moc ráda, pokud si jej pro inspiraci přečtete 🙂

Byla jsem zadlužená až po uši, měla hodně neladící partnerský vztah o kterém jsem se už zmiňovala výše, práci, které už jsem neměla co dát, psychické a zdravotní problémy a vlastně to celé bylo tak na prd, že jsem několikrát přemýšlela o tom, jestli má tenhle můj marný život vůbec nějaký smysl.

Díky knize Smysluplné vztahy jsem zjistila, že se mi to bohužel nezdá, ale že jsem fakt v pořádném maléru. Tenkrát se ve mě vzedmula veliká, veliká vlna touhy po lepším životě a začala jsem aktivně jednat podle kroků v knize uvedených.

Knížka jde na dřeň, do hloubky, upřímně … pokud chcete něco změnit,
tahle kniha vám pomůže.

O 2 roky později od toho „velkého třesku“ za sebou vidím velkou kopu práce na sobě a jsem vděčná za to, že jsem se na sebe nevykašlala. Naopak. Můj příběh manželé Bartošovi uveřejnili ve své druhé knize plné náročných životních cest svých klientů s názvem Cesta příběhů, jako inspiraci pro ty, kteří jdou také čelem do bitev, které mohou vybojovat jen oni sami.

Pokud hledáte knihu, která vám otevře cestu k hluboké životní proměně, Smysluplné vztahy můžou být tím pravým právě pro vás. Kniha má 210 stránek a stojí 599 Kč.

A pokud vás cesta za smysluplnějším životem chytne tak jako mě, pak vám můžu doporučit ještě jejich třetí knihu Zrozeni k propojení, která je obsáhlým a velmi detailním průvodcem ve vztazích.

Manželé Bartošovi pořádají také webináře a online kurzy, na které můžete mrknou na jejich stránkách https://www.mmbartosovi.cz/

Myslím, že jedno přečtení nestačí 🙂

Změna je život

Všechny knihy, které jsem Vám tu dnes doporučila, mi pomohly něco v sobě změnit a následkem toho se mi podařilo zlepšit svoji každodenní realitu.

Víte, někdy nechceme vidět pravdu a dlouho změnám odoláváme. Jenže jednoho dne přijde nějaký podnět, někoho potkáte na ulici, nebo třeba vezmete do ruky knihu, jejíž obal vás zaujal v knihkupectví a právě tahle chvíle vám přinese do života přesně ty informace, které právě teď potřebujete k posunu v životě.

Jestli si v životě nějakou změnu opravdu přejete, věřím, že některá
z uvedených knih, vám tu vaši změnu pomůže odstartovat.

Tohle nejsou nějaké sluníčkářské bláboly holky, která zná změnu pouze z Instagramu. Všechno to dobré i to náročné mám odžito a proto vím, jak je skvělé mít něco nebo někoho, kdo vám dá návod, podporu a informace, kudy jít životem dál.

Proto, pokud vás zaujala byť jen jediná knížka z mého seznamu, neprokrastinujte 🙂 jděte si ji koupit a začněte svůj život přetvářet do podoby, v jaké ho chcete s radostí žít.

Možná, se stejně jako já jednoho dne otočíte a řeknete si …

Ještě že jsem si ji koupila! Díky tomu co tam psali, jsem teď TADY! A TADY je mi daleko líp, než mi bylo TAM!“ 😉

„Největším objevem v mém životě je zjištění,
že lidé mohou změnit své vnější životy změnou vnitřního myšlení.“
– William James –
Jmenuji se Markéta Burešová a pod přezdívkou Lady Nomad sdílím svůj životní příběh. Po rozchodu s partnerem jsem dala výpověď v práci, prodala všechen svůj majetek, uzavřela život v Čechách, koupila si obytňák a rok se sólo toulala Španělskem. Díky svým bohatým životním zkušenostem inspiruji druhé, jak vzít život do vlastních rukou a žít každý den tak, jak chcete právě VY. Můj příběh si můžete přečíst ZDE>>